Wednesday, 7 November 2012

Japanese Cotton Cheesecake



Ermm nama memang classs..huhu..rasa dia tak yah citer la memang umppphhh..ak memang suka makan apa2 yg related dengan cheese ni cuma bezanya kek ni dia sangat laaaaa lembut macam kapas, if makan tu tak perlu susah2 nak kunyah leh telan terus jer..HEHE..ak memang selalu buat kek ni sebab customer2 ak pun sukakan kek ni..tapi kek ni if simpan dlm fridge lagi laaa bertambah2222 rasa sedapnyeee tu..makan 1 nak lagi & lagi & lagiiii..HEHE..





~ ni la rupanya..nampak pun da rasa laporr ni..adehhh..ni yg officemate order..~





~ ni 1 lagi order dari officemate tapi dia nak ada topping blueberry lak..HUHU ~


Kat sini ak sharekan resepi kek yg marvelousss ni..boleh la try sendiri & rasa kesedapan kek ni..cuma kena beware sikit la, ikut betol2 instruction dia jangan main hentam jer..nanti tak jadi lak..resepi ni pn ak dapat kat my resepi...selamat mencuba nantii!!


Sumber resepi : Aan Raihana 
Resepi asal : alma@myresipi.com 

Bahan-bahan ( 8-inci )
  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon 


Cara-cara
  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj). 
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil. Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).



























No comments:

Post a Comment