Thursday, 11 October 2012

Resepi: German Cookies @ Deutshe Kekse


Raya Haji pun kena buat kuih gak....

Rumah aku ni hari raya haji memang wajib kena buat kuih. Mak aku la, biasala org tua kan. So balik kerja tadi aku pun duk prepare la nak buat German cookies ni, nama class giler.. HUHU.. Dari ofis lagi aku duk teringat nak buat cookies ni, tahun lepas aku dah try buat cuma aku xtahan sebab dia terlalu manja, aku ni da la ganaz, salah pegang sket dah hancur berderai xsempat nak masuk dalam mulut..HEHE.. tapiiiiii rasaaaaaa diaaa memanggg wallahhhh, bukan aku jer, family aku pun sukaaaaa, termasuk la member2 aku gak..xrugi la try cookies ni..n sangat la sesuai gak tuk orang yg xder gigi boleh terus hadam jer xyah susah2 nak proses.. Aku dpt resepi ni pn dr mat gebu, memang ak minat sesangat la dgn air tgn dia ni, da la suma resepi dia sedap2, memang xrugi pn try, apa2 pn mintak halal yer resepi2 yg aku dah try selama ni..semoga Allah murahkan rezeki mat gebu sebab xpernah kedekut untuk share ilmu2 dlm bidang masakan ni..





~ aku saja tambah coklat urai ~





Aku lebih kan sikit tepung, mak aku la yg request dia suruh tambah sebab dia xsuka tesktur biskut ni yg terlalu manja tu cepat hancur..so aku ikut jerla cakap sifu aku ni..mak aku lak sibuk duk buat almond london tadi...sama naik dengan anaknya kat dapur..HEHE...





Aku pn kurangkan gula aising dia, sebab aku ni memang jenis xsuka makan manis2 sgt..aku xsnggup lagi nak hilang kaki & tangan aku disebabkan kencing manis nanti..HUHU... penting jaga kesihatan dari awl ni sebelum terkena. Biorla manis dalam senyuman jer cam tuanya...heehee.. bapak perasan.. apa2 pn jom layan dulu resepi ni amik dari dapur mat gebu..terima kasih la kepada penyumbang2 resepi ni, semoga bertambah la pahala2 nanti..Aminnn


BISKUT GERMAN @ DEUTSHE KEKSE
Sumber : Rima
Melalui : Mat Gebu


BAHAN-BAHANNYA :

125 gram mentega berkualiti tinggi (mat guna Golden Churn juga) (fara pakai Anchor)
125 gram tepung kentang (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (mat guna tepung gandum) (tepung ni aku lebihkan tapi aku main campak jer, yg penting adunan xlembik sgt xmelekat2 kat tgn)
40 gram gula aising, diayak (aku kurangkan 10gram)
Secubit garam (resepi asal tak letak)


.CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
  2. Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....





No comments:

Post a Comment