~ untuk toping atas ni ak gune non-dairy whipping cream so rasa dia faham2 la yer mcam aiskrim gitu~
bahan-bahan : (fara doublekan adunan ni)
- 70 g tepung gandum (diayak)
- 1 sudu besar susu tepung
- 3 biji telur A
- 60 g gula kastor
- 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu kecil ovalette
- 1 sudu kecil orange paste
- blueberry filling agak2 jer tuk cupcake
- 1 sudu kecil baking powder
cara-cara :
- Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan acuan cupcake.
- Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
- Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
- Masukkan orange paste dan kacau sampai sekata .
- Paipkan adunan ke dalam bekas cupcake, paipkan separuh dahulu kemudian letakkan choco chip & penuhkan semula sehingga 3/4 sahaja.
- Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit.Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
- Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan letak 1 sudu kecil blueberry filling.
Topping:
Putar non-dairy whipping cream, agak2 jer tuk cupcake ni & boleh la hias ikut kreativiti masing2..:)
|
No comments:
Post a Comment