Tuesday, 20 November 2012

Orange cupcake with choco chip & blueberry


Assalamualaikum semua..




Cuti baru2 ni sempena awal muharram sempat la ak wat cupcake ni..1st sebab ak da janji dengan anak2 buah ak if dieorg balik ak kena wat cake & 2nd sebab member ak kt kL ni da berkurun2 mengidam nak makan benda alah ni..HUHU..so before ak turun kL ak siapkan la cupcake ni..asalnye resepi swiss roll tapi ak main bedal jer wat cupcake, HEHE..ak guna resepi ni sebab ak suka tekstur kek ni yg sgttttt lembut & gebu memang senang laa nk hadam & tak manis sgt..ak ni memang tak suka kek yg manis2 sgt..resepi ni ak cilok kat blog Dapurku sayang...mintak halal yer kak ambil resepi ni & sharekan..apa2 pn resepi ni memang sedap marvelousss!!!


~ ak add blueberry ats kek ni alang2 da ada blueberry dlm peti tu & kat dlm tu ak add choco chip~



~ untuk toping atas ni ak gune non-dairy whipping cream so rasa dia faham2 la yer mcam aiskrim gitu~


Sumber resepi: DapurKu SaYang

bahan-bahan : (fara doublekan adunan ni)
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil orange paste
  • blueberry filling agak2 jer tuk cupcake
  • 1 sudu kecil baking powder

cara-cara :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan acuan cupcake.
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu. 
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula. 
  4. Masukkan orange paste dan kacau sampai sekata .
  5. Paipkan adunan ke dalam bekas cupcake, paipkan separuh dahulu kemudian letakkan choco chip & penuhkan semula sehingga 3/4 sahaja.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit.Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan letak 1 sudu kecil blueberry filling. 

Topping:

Putar non-dairy whipping cream, agak2 jer tuk cupcake ni & boleh la hias ikut kreativiti masing2..:)
























No comments:

Post a Comment