Saturday 20 October 2012

Biskut Bunga Cina


Ribut tak, hujan pun tak, raya puasa jauh sekali cuma raya haji jer dah makin dekat..ngeh ngeh..tetiba lak buat biskut bunga cina ni. Ak wat biskut ni pn sebab request dari officemate ak. Baru dapat bernafas ni, awal2 bangun nak siapkan 2jenis biskut, tak buat biskut pun bangun awal gak..HEHE...kelam kabut hari ni, dengan mak ak nak pi kL nya, so ak la menjaga rumah hari ni jadi "mem" besor..HEHE.. biskut ni ak da derhakakan habis habisan ikut suka ak jer..tapi bila makan sedap gak, sekali makan nak lagi lepas tu nak lagi & lagiiiii..HEHE (persasannn gilerrr)..





Puas ak godek2 dalam internet ni cari resepi, tapi macam biasalah mesti ak intai2 kt blog sifu2 ak ni sapa lagi kalau bukan che mat gebu yang hebat tu. Apa-apa pun mintak izin yer ambil resepi & sharekan kat sini & derhakakan pulak resepinya..HEHE.. semoga bertambah pahala che mat. Aminnn..





Bauu diaa...hmmm, rasa nak makan terus panas2..mak ak punya tak sabor, baru je kuar dari oven kuih ni dia terus ngap..hmmm, apa lagi terbakar agaknya lidah tu. Mula la mulut tu tak leh nak tutup panas sangat melecur..Apa2 pun thankzz kat mak ak yang memang banyak bagi tips dalam bab2 buat kuih ni..Biasalah orang lama kan, HUHU...




Apa-apa pun jom layan dulu resepi ak ambil & derhakakan dari Che mat gebu ni. Mintak izin sharekan kat sini yer my lovely sifu..HEHE..


Sumber resepi : Mat Gebu


BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (SCS, Anchor, atau mentega pilihan anda) (ak guna 250g)
160 g gula aising (mat guna 140 g) (ak gune 100g je)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna beberapa titik esen rose)
240 g tepung gandum* (ak letak 200g)
100 g tepung jagung* (ak letak 180g)
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak) (ak ganti tepung ubi kayu 50g)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-) 
Putar mentega dan gula aising hingga bersatu (jangan sampai kembang), masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga sebati. 
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.
Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 25 minit. Bergantung pada ketebalan biskut. Bakar hingga kuning keemasan. 
Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment