Tuesday 16 October 2012

Custard teacake



Cerita pasal kek ni, custard teacake ni dulu famous, aku selalu la godek2 kat blog2 masakan ni & ternampak la resepi ni kat blog Kak Ida, mula-mula ak takder la tertarik sangat tapiii bila K.Ida cakap kek ni sedapppp, very delicious cake and easy to make. Part delicious & easy tu yg ak tertarikkk sgt tu..bahan2 dia pn senang jer semua da ada kat dapur so ak pun apa lg terus belasah laaa..tak sabar giler kot nak rasa kek ni. Apa2 pn mintak halal yer Kak Ida amik resepi ni & share resepi ni..Bagi ak kek ni sedappppppppp, mmg kena la dengan tekak ak sebabbbb ak mmg suka benda2 yg ada custard ni so kek niiiii mmg ak suka, ak jerrrr yg mkn banyak..HEHE..tapi member2 ak pun suka gak kek ni, cuma kek ni manja sket la cepat sangat nak retak seribu, so ak pn godek2 la lg dalam blog ni jumpa la resepi yg da di derhakakann...ngeh ngeh, dari kak Hasue yg cute ni, dua kali la ak buat kek ni...versi pertama dr kak Ida & second time dr kak Hasue. So ak sukakan rasa yg kak Hasue da derhakakan tu...HUHU, sebabbb kek xperoi & lg sedap sebab custard filling tu banyakkk melimpah ruah macam ladang gandum..thankz sgtt2222 la kat sifu2 ni, kak Ida & kak Hasue tuk resepi ni..mintak halal yer..fara mintak izin sharekan resepinya kt sini yer sifu2 ku yg hebat ni...semoga bertambah la pahala akak2 sekalian sebab tak pernah kedekut share ilmu2 masakan ni..aminnn






~mmg sedappppp, ak sorang jer mkn byk..HEHE~








Custard TeaCake
Source: Kak Ida
Che Mat Gebu & HaSue@sue-hasue.blogspot.com

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega -hasue guna marjerin
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-hasue guna 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu kecil b.powder
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-) (hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. :D)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!


No comments:

Post a Comment